Subscribe to RSS feed

poniedziałek, 30 września 2013

Zupa z pieczonych pomidorów

To jak już powróciłam to w wielkim stylu. I intensywniej. Dzień wolny przeszedł niezauważenie, jednak dzięki niemu po domu rozchodzi się tak niesamowity zapach ziół i pomidorów że aż można oszaleć. Pomysł podsunęła mi dziewczyna gotująca w "Dzień dobry TVN". Pomyślałam, że będzie to dobra odmiana na te już niestety chłodniejsze dni. Nie wiem jak się ma ten przepis do tego co ona miała, bo w rezultacie nie szukałam już gotowej ściągi.

składniki:

1-1,5 kg pomidorów
jedna papryka
jedna duża cebula
5 ząbków czosnku
4 niewielkie marchewki
oliwa z oliwek
bulion warzywny lub drobiowy
sól i pieprz do smaku
bazylia i tymianek (suszony)



Na blachę do rozgrzanego pieca wstawić pokrojone pomidory, cebulę, czosnek (częściowo pokrojony na duże części a częściowo drobno posiekany) oraz marchewkę pokrojoną w plasterki. Podlać to oliwą z oliwek i posypać obficie ziołami, oraz solą i świeżym mielonym pieprzem. Piec jakieś 30 minut. Czasem mieszać żeby warzywa nie przywierały do dna. Zagotować w między czasie bulion. Warzywa, jak już sos bardzo odparuje podlać jeszcze bulionem. Niektórym dać się troszkę przyciemnić - wiadomo - nie spalić, ale takie przypieczenie daje dodatkowy ciekawy smak. Przełożyć warzywa do garnka z resztą bulionu i zmiksować wedle uznania gęstości. Jeśli trzeba można dodać trochę wody. Krem jest pyszny! Doskonale smakuje z chrupiącą bułką. To zupełnie inny smak pomidorów. Polecam.





0 komentarze:

Prześlij komentarz