Subscribe to RSS feed

sobota, 9 czerwca 2012

Rogaliki francuskie z czekoladą

Przyszła pora na coś słodkiego. To przepis który właściwie wpadł mi do głowy kiedy znalazłam w sklepie mrożone ciasto firmy Frosta. Znacznie ułatwia ono przygotowanie rogalików gdyż kupujemy je w bardzo poręcznej formie 6 prostokątnych płatów w pudełku, czyli nasze zadanie to tylko przekroić ciasto na trójkąty. Z dwóch opakowań ciasta mamy więc 24 rumiane rogale. No ale po kolei:

składniki:

2 opakowania mrożonego ciasta francuskiego firmy Frosta
około 1,5 tabliczki czekolady, najlepsza Milka z drobnymi orzechami
białko z jednego jajka
cukier puder
olej

Zamrożone ciasto trzeba rozpakować i porozdzielać płatki żeby się nie skleiły. Dać im kilka minut tak aby lekko się rozmroziły, przekroić każdy prostokąt ciasta na pół (czyli na trójkąty nierównoramienne). Każdy trójkąt trzeba rozgnieść trochę palcami tak aby były jak największe. Ciasto nakłuwamy widelcem aby przy pieczeniu rogaliki nie straciły swojego kształtu. Jeśli ktoś lubi bardziej słodkie ciastka można troszeczkę ciasto posypać cukrem pudrem. Następnie na dłuższy bok kładziemy czekoladę pokrojoną nożem na mniejsze części. Zwijamy oczywiście w kierunku rogu naprzeciwko :). Rożek można przykleić białkiem albo najlepiej jest położyć rogalik tak aby róg był pod spodem, wtedy przy pieczeniu rogalik się nie rozkręci. Rogaliki smarujemy białkiem dość obficie, mają wtedy po upieczeniu piękny kolor.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Folię trzeba raczej posmarować niewielką ilością oleju. Pieczemy rogale przez około 20 minut w temperaturze około 160 stopni. Chociaż tak naprawdę ciasto francuskie szybko się piecze i długość przebywania w piekarniku uzależniam od rumianego koloru rogali. :)
Przepis ten doskonale nadaje się też do wersji świątecznej - z farszem z kapusty i grzybów. Kiedyś zrobię :)



Pięknie wyglądają kiedy się je posypie cukrem pudrem przed podaniem. Moje nie doczekały tej chwili - poznikały jeszcze gorące prosto z blachy.



0 komentarze:

Prześlij komentarz