To przez nie najwięcej czasu spędzam teraz w kuchni! A to dla rodzinki, a to do pracy, a to obiecane komuś, a to imieniny... Pyszne, i na dodatek każdy się dziwi że w środku tkwi warzywo :-)
Jest bardzo proste i jak się już wprawiłam to zrobienie ciacha wymaga jakiś 15-20 minut. Oczywiście plus pieczenie.
składniki:
na ciasto:
3-4 marchewki
4 jajka
1 szkalanka cukru
1,5 szklanki mąki
1 szklanka oleju
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
2 łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki soli
opcjonalnie orzechy włoskie
na polewę:
1,5 opakowania serka Almette śmietankowego
2 łyżki miękkiego masła
4 łyżki miodu
Na początek utrzeć marchewkę na tarce o mniejszych oczkach, ja to nazywam 'mniejsze wiórki'. Marchewki powinno być tak około 2 niepełnych szklanek. Cukier należy zmiksować z jajkami, na ładną pianę czyli dość długo. Dolewamy wtedy stopniowo olej i mąkę cały czas najlepiej mieszając. Do tego jeszcze sól, proszek do pieczenia i soda i cynamon. Dodajemy marchewkę i jeszcze trochę miksujemy. Można dorzucić rozdrobnione orzechy włoskie jak ktoś lubi i może jeść... Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Ciacho pieczemy około 50 minut. Jak sprawdzamy patyczkiem to ciasto będzie mokre bo z natury takie jest - wilgotne. Ale po tym czasie w piecu już będzie dobre.
UWAGA: jeśli marchewka przy ścieraniu ma nadzwyczaj dużo soku to dajmy jej mniej.
No i mąka też jest ważna - używajmy sprawdzonej mąki, mnie o niebo lepiej piekło się na mące z Lidla, niż na bliżej mi nieznanej mące Szczepanki.
Składniki z polewy trzeba oczywiście razem wymieszać, upieczone i ostudzone całkowicie ciasto przekroić na pół, przełożyć połową kremu, a drugą część rozsmarować na wierzchu.
Orzechy włoskie jak nie ma ich w środku świetnie się nadają na ozdobienie ciasta na wierzchu.
(oryginalny przepis z bloga Poezja Smaku)
1 komentarze:
Marchewkowe ciasto, pierwszy raz upiekłam je rok temu i do tej pory pamiętam ten świetny smak! Twoje ciacho wygląda bardzo apetycznie i te przy-branko:)
Prześlij komentarz