Subscribe to RSS feed

niedziela, 21 października 2012

Serowe bułeczki z bekonem i szczypiorkiem

To coś co robi wrażenie kiedy goście przychodzą. Jednak nie wszyscy pieką własne pieczywo, tak więc to taka smaczna ciekawostka. Poza tym najlepsze są pierwszego dnia, jeszcze chrupiące.
Z tej ilości składników można zrobić do 10 sztuk bułeczek. 

składniki:

3 szklanki mąki
120 g masła
1 jajko
3/4 szklanki maślanki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
50 g boczku w plasterkach
pęczek dymki
pół szklanki startego sera żółtego


W dużej misce łączymy suche składniki razem z pokrojonym drobno boczkiem dymką (szczypior i białe części, bez cebulek). Dodajemy masło pokrojone w kostkę i wyrabiamy jak na kruszonkę W drugiej misce mieszamy maślankę z jajkiem. Łączymy razem i zagniatamy ciasto, jeśli jest zbyt klejące do rąk trzeba dodać troszkę mąki. Blachę wyłożoną papierem do pieczenia posypujemy mąką, formujemy okrągłe bułeczki, nacinamy jak kajzerki, wtedy ładnie pękają na wierzchu. Pieczemy w 220 stopniach przez około 15-20 minut. Warto na koniec pieczenia jeśli jest taka opcja włączyć górne opiekanie wtedy zarumienią się z wierzchu. 



0 komentarze:

Prześlij komentarz